U prošlosti, sladoled je služen samo na dvorovima i za trpezama kraljeva i plemića. Tada je predstavljalo pravi luksuz i bogatstvo poslužiti nekog rashlaženom poslasticom po toplom vremenu.

1. U prošlosti, sladoled je služen samo na dvorovima i za trpezama kraljeva i plemića. Tada je predstavljalo pravi luksuz i bogatstvo poslužiti nekog rashlaženom poslasticom po toplom vremenu.

2. Prva fabrika sladoleda osnovana je u Americi 1851. godine, ali se proizvodnja razvila tek posle 1900. godine, kada su usavršeni novi sistemi hlađenja.

3. Sladoled u kornetu izmislila je devojka prodavca sladoleda u Luizijani 1904. godine. Pošto joj je mladić poklonio cveće umotano u hartiju, ona je došla na ideju da na sličan način napravi fišek od oblandi i u njega stavi sladoled.

4. U antičko vreme, u Maloj Aziji su se pili voćni sokovi rashlađeni do zaleđivanja, a ovaj napitak smatra se pretečom sladoleda.

5. Prvu mašinu za sladoled konstruisala je Nensi Džonson 1846. godine.

Povezane zanimljivosti

Koje je vaše omiljeno godišnje doba? Danas malo zanimljivih činjenica o letu

Prvi dan leta pada između 20. i 22. juna svake godine. On se zove letnjom dugodnevnicom i taj dan varira u zavisnosti od Zemljine rotacije te nije u preciznom odnosu sa našom kalendarskom godinom.

Pročitaj Više
Drugari da li ste znali?

Da krave imaju najbolje prijatelje i kada su razdvojeni pod velikim su stresom.

Pročitaj Više

Ostavite odgovor

Vaša imejl adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su obeležema (obavezno)