Unesite pojam za pretragu

Neotkriveni genije

Neotkriveni genije

Neotkriveni genije

Nedavno smo pisali o tome da su naučnici, ispitujući mozak umrlih genija, utvrdili da ne postoji „naučni“ ili „umetnički“ gen, niti mozak genija ima neku posebnu građu ili poseban način spajanja nervnih ćelija. Kako neko biva genijem ili ne, izgleda ostaje misterija.

Međutim, zaintrigirala nas je ideja nekih istraživača o tome da smo svi mi potencijalni geniji, samo je pitanje kako će se naša ličnost razvijati i da li će razvoj podržati taj potencijal.

Ovaj radikalno drugačiji pogled na mozak genija potiče od američkog filozofa i pesnika Ralfa Voldoa Emersona, koji kaže: “U umovima genija nalazimo još jednom sopstvene zanemarene misli”. Dakle, geniji nemaju drugačije misli nego ne geniji, samo im pridaju više važnosti. Zato nam njihova dostignuća ostavljaju često ambivalentan osećaj. S jedne strane nas impresioniraju, ali se, jednom istaknuta, često čine u velikoj meri očigledna i ispravna, …Da li to znači da svi mi posedujemo potencijal genija?

Reklo bi se da je veoma važna sposobnost da se prepustimo i da se igramo svojim mislima i idejama. Ali da je presudna vera u sebe.  Setimo se poznate Ajnštajnove rečenice  “Svi smo mi geniji. Ali ako procenjuješ ribu prema njenoj sposobnosti da se popne na drvo, živeće ceo svoj život u uverenju da je glupa”.

Kako bilo, neurološka istraživanja pokazuju da nije neophodno biti genije kako bi nečiji život bio ispunjen i ostvaren. I svakako nije neophodno tražiti “malog genija” u svom detetu. Svako dete ima svoje talente. Prepoznajući i negujući ih, možemo deci pružiti budućnost na kojoj će nam biti istinski zahvalna – život srećnog i ostvarenog čoveka, pa čak i ako to nije život nobelovca.

Jovana Kapriš

Mozgalica

 

 

 

--------------------------------------------------->