Unesite pojam za pretragu

Loci metod

Loci metod

Loci metod

Jeste li se ikada zapitali kako su grčki govornici uspešno govorili satima, bez podsetnika na papiru ili spremljene prezentacije? Kako su uspevali da zapamte sve te informacije, i da ih bez problema prenesu drugima?

Tako što su koristili Loci metodu, odnosno metodu zvanu “palata uma“. I danas je veoma popularna među profesorima, studentima, političarima, takmičarima u govorništvu, a naročito među šampionima u pamćenju.

Metoda se zasniva na vizualizaciji. Poenta je da zamislite neku dobro poznatu lokaciju (kuću ili zgradu), i da ono što treba da zapamtite vizuelno povežete sa njenim prostorijama. Naravno, vaša moć vizualizacije mora da bude izgrađena, da sa lakoćom i do detalja možete da zapamtite i kasnije prizovete sliku prostora koji posmatrate.

Loci metodu možete i sami da isprobate, na ovaj način: Zamislite da ulazite u sobu, i redom vizualizujte redosled stvari i predmeta u njoj. Zatim uzimite spisak stvari koje treba da uradite, ili spisak reči koje treba da naučite. Prva stvar sa spiska se povezuje sa prvim predmetom u sobi. Na primer : prva stavka na spisku je “kupiti kafu“, a prva stvar u sobi su stolice; sada zamislite stolice koje ćaskaju dok piju kafu. Na taj način vizualizujte ceo spisak. Ponovite nekoliko puta, uvek istim redosledom. Kada Vam spisak zatreba, samo krenite na putovanje kroz vašu “palatu uma“.

Zanimljivo je da poznati detektiv, u seriji Šerlok, koristi ovaj metod. Naime, kada je suočen sa problemom, Šerlok Holms ulazi u svoju “palatu uma“ , i vizualizujući događaje, dolazi do rešenja slučaja.

Želite bolju vizualizaciju? Dođite na besplatan probni čas i uštedite 50 evra za rani upis!

UPIS TRAJE JOŠ:

--------------------------------------------------->