Unesite pojam za pretragu

KAKO UČITI EFIKASNIJE?

KAKO UČITI EFIKASNIJE?

KAKO UČITI EFIKASNIJE?

Učenje ne bi trebalo da bude zamoran i bezličan, već interesantan, promenljiv i interaktivan proces, u kom će se pojedinac stalno igrati i nadograđivati sebe, kao i sopstveno iskustvo u učenju.

Nekoliko korisnih i lako primenljivih saveta za brže i efikasnije učenje mogu vam u velikoj meri promeniti učinak i podstaći volju za učenjem.

(Prema savetima Tonija Buzana.)

  • Vežbajte brzo čitanje. Uverenje da onaj ko brzo čita ima problema s razumevanjem teksta je pogrešno. Naprotiv, ako brzo čitate, neće vam se rasipati pažnja, pa ćete postizati bolju koncentraciju, a samim tim i bolje razumevanje teksta. Uštedećete vreme, pa ćete moći i da se vratitie i utvrdite problematičnija i važnija mesta.
  • Istraživanja pokazuju da se tokom 24 sata izgubi 80 posto onoga što se učilo sat vremena, i zato je neophodno obnavljati gradivo. Najbolji raspored obnavljanja je sledeći: prvo preispitivanje odmah nakon deset minuta; drugo nakon jednog dana, pa nakon nedelju, i zatim  mesec dana. Posle toga treba povremeno obnavljati gradivo, ukoliko želimo da bude trajno.

Postoji mit o tome da ljudski mozak radi linearno (a potiče od dva glavna načina komuniciranja – govor i pisanje). Međutim, naučna istraživanja pokazuju da je mozak multi-dimenzionalan i da funkcioniše uz pomoć strukturnih šema, odnosno obrazaca.

  • Beleške ne treba da budu linearne i da obuhvataju celovite rečenice, već ključne reči (glavne i sekundarne). U celim rečenicama se rasplinjuje poenta, jer su ključne reči odvojene i prostorno i vremenski. Budući da memorija funkcioniše po principu asocijacija, svako ubacivanje suvišnih reči između ključnih, slabiće veze, neophodne za prisećanje. Pri tome, kod linearnih beleški se puno vremena troši na pisanje, a zatim i na čitanje.
  • Koristite mape uma. Uz pomoć njih ideje ostaju otvorene za mogućnost razrađivanja, pa će se mapa organski širiti u svim pravcima, što nije moguće s tradicionalnim beleškama. Sve važne informacije u vezi s određenom temom biće na jednom mestu.

Na taj način povezujete znanja, što će olakšati usvajanje i pamćenje gradiva. Kako biste istakli, odnosno povezali određene pojmove, možete koristiti strelice, geometrijske oblike, boje, kreativne i trodimenzionalne crteže i ustaljene simbole (u mapama, kao i u udžbenicima).

Neka vam učenje postane zabava kroz koju rastete i svakodnevno postajete bolja verzija sebe.

Jovana Kapriš Obrazovni centar Mozgalica

Unapredi svoje intelektualne sposobnosti uz SuanPan Mentalnu aritmetiku!

Program koji razvija pažnju, koncentraciju i memoriju kod dece uzrasta od 5 do 14 godina!

Upis traje još:

--------------------------------------------------->