Unesite pojam za pretragu

Kad porastem biću…

Kad porastem biću…

Kad porastem biću…

Kada pitate dete šta želi da bude kada poraste, vi ga podstičete da mašta i razmišlja o sebi, ali pazite da ga ne opteretite idejom da je veoma važno da što pre odluči i definiše sebe. Za neku decu to može biti krajnje kontraproduktivno.

Često čak i takozvani odlikaši, osećaju teskobu pri pomisli na kraj školovanja i donošenje konačne odluke čime će se baviti, jer nemaju omiljeni predmet i ne znaju “za šta su rođeni”.

Pojam uske profesionalne usmerenosti je vrlo romantizovan u našoj kulturi. U smislu ideje sudbine ili jednog istinskog poziva.

Naš savet je da ne usvajate tuđa uverenja.  Ne tražite od deteta da se odluči što pre čime će se baviti. Objasnite mu da to što nema jasnu viziju nije defekt, i da je ono zapravo multitalentovano. Jednog će dana možda napraviti kreativni i jedinstveni spoj različitih oblasti interesovanja.

I, dobro razmislite ako poželite da kažete detetu da to što ga zanima ne može biti zanimanje jer se od toga ne može živeti. Ako znate makar jednu osobu koja vas opovrgava, i živi od svog hobija, podržite svoje dete.

Kada radimo ono što volimo, prisutniji smo u sadašnjem trenutku, što veoma pozitivno utiče na koncentraciju kao i na oslobađanje od stresa. Podstičite dete da radi ono što voli i da istražuje svet oko sebe. Tada će biti srećno i opušteno.

Možda će se tražiti i ceo život. Vi ga naučite da uživa u tom traženju, jer je putovanje važnije od cilja.

Mozgalica

--------------------------------------------------->