Unesite pojam za pretragu

Da li su deci potrebni uzori?

Da li su deci potrebni uzori?

Da li su deci potrebni uzori?

Slika uzora mladim ljudima menjala se kroz istoriju, ali su oni oduvek postojali.

Od Tita – neprikosnovenog idola mnogih generacija, Če Gevare – revolucionarne ikone šezdesetih, naše velike zvezde Zdravka Čolića, ili najboljeg srpskog sportiste – Novaka Đokovića, pa sve do pojedinaca koji su svoje ime stekli na estradi ili u rijaliti programima, a na koje se, nažalost ugleda određeni broj dece.

Da li je onda bolje učiti decu da se ne poistovećuju ni sa kim, da budu samo svoji? Ili pak pokušati da im mi sugerišemo kome se diviti?

I, ako se na to odlučimo, koga izdvojiti?

Jedan mladi, nekima manje poznat, sportista svakako zaslužuje da se nađe na spisku uzora mladih. Arsen Arsenović je mladi parakajakaš koji je izabrao da bude “kul” i sledi svoje snove.

Nakon što je u saobraćajnoj nesreći ostao bez noge, hrabro se suočio sa problemom, i uz puno volje i ljubavi uspeo da prevaziđe sve teškoće. Nastavio je školovanje a umesto odbojke i tajlandskog boksa odabrao kajak. Danas je uspešan mladi sportista. Jednostavan, nasmejan, sa pozitivnim pogledom na svet, Arsen šalje poruku da ne postoje granice kada nešto želiš

Neosporno je da svako dete zamišlja samo sebe kao odraslog čoveka, i “budućem sebi” pripisuje osobine koje mu se dopadaju kod odraslih koji ga okružuju.

Uzori predstavljaju vid učenja po modelu i bitni su za odrastanje, pa vredi potruditi se i svom detetu obezbediti sredinu u kojoj će ono imati prilike usvojiti dobar sistem vrednosti.

Aleksandra Mijatović
Obrazovni centar MOZGALICA

UPIS TRAJE JOŠ:

--------------------------------------------------->